Az egészséges életmódra nevelés Gyerekekkel

Az egészséges életmódra nevelést kis korban érdemes elkezdenünk, mert a szokások már ekkor elkezdenek „rögzülni”.

 • Ha gyermekeink órákat ülnek a tévé előtt, tiltás helyett kínáljunk fel valami hasznos aktivitást, ami jobban érdekli őket.

 • A rossz szokások sajnos hamar beidegződnek, ezeket később egyre nehezebb befolyásolni.

 • Beszéljünk az egészségre káros dolgokról nekik.  A példamutatás nagyon fontos, tehát a legjobb hatást akkor érjük el, ha mi magunk például nem dohányzunk.
 • Beszélgessünk velük az egészséges táplálkozásról, meg fogunk lepődni, mennyi ötletük lesz ennek kialakításához! A gyümölcsöket és zöldségeket már babakorban iktassuk be az étrendbe, ezáltal a saját étkezésünk is változni fog.

  A cukrok és édességek fogyasztását szabályozzuk. Nem szükséges a teljes tiltás, de nagyon fontos, hogy ez is mértékkel és tudatosan történjen.

 • Szülőként a táplálkozási szokásokban is példát kell(ene) mutatnunk!

  friss zöldségek, piac, termelő

 • Menjük el közösen piacra, ahol a termelőkkel is találkozhat, beszélgethet. Sok idős nagyon értékeli, ha gyerekekkel megszólítjuk, kérdezzük őt.

  Még közvetlenebb élményt szerezhet gyermekünk, ha egy gazdálkodásba visszük el őt. Biztosan van olyan személy az ismeretségi körünkben, akinek (vagy annak az ismerősének, rokonának) van háztáji gazdasága, konyhakertje. Látogassunk el oda, kérjük, hogy mutassa meg gyermekünknek a gazdaságát. Ha a gyerkőc esetleg be is segíthet pl. a zöldség begyűjtésébe, még közelebbi kapcsolatba kerül a termesztés folyamatával.

 • Sportolás

 • Ismertessük meg gyermekünket a mozgás örömével, találjuk meg azt a mozgásformát, sportot, amelyet előszeretettel és örömmel végez.
  Hétvégén vagy szünetekben engedjük meg, hogy kitalálja, milyen sportot csináljon a család közösen, és igyekezzünk ezt élvezettel végezni.

  Ha a szülők nem túl sportosak, akkor el lehet hívni néhány barátot, és közös focidélutánt vagy rollerezést szervezni.

 • A pozitív hatásoknak sokféle formája lehet, akár egy egészségesebb diéta, vagy családi programok szervezése, biciklitúra, kirándulások.

Fontos a rendszeresség és a példaadás, ami a gyerekek életébe mintakövetés formájában be is épül.

Egészséges étel, főzés, család

Forrás: www.egeszseged.info

 


Gyerekkorom óta szeretek írni, de újságírás helyett vendéglátást és turizmust tanultam. Sajnos vagyis inkább szerencsére nem a közgazdász vonalon haladtam tovább, hanem az emberek felé fordultam és kis hazánk szálláshelyeit közvetítettem online. Majd a gyerekeim születésével figyelmem egyre inkább az egészség és női szépség felé fordult, elvégeztem a természetgyógyász képzést és reflexológiát tanultam. Blogomat szeretettel írom, mindabból a tudásból és tapasztalatból, amiket az évek alatt szereztem. Igyekszem újdonságokat és érdekességeket is mutatni, hogy lásd: az Élet milyen sokszínű és szép!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.