Mindennapok

Ennek a posztnak az apropója egy olyan beszélgetés, mely tulajdonképpen az integrál tai chi-ról szólt volna, de kissé elkanyarodtunk – és milyen jól tettük – a holisztikus “jóllét” irányába. Mivel a tai chi (ahogy a keleti szemlélet általában) a test-lélek-szellem egységét tartja fontosnak, így mi is erről beszélgettünk.

Beszélgetőtársam Nagy Ivo Norbert, aki a maga nyitottságával, spirituális szemléletével és széleskörű tudásTai chiával számos új ismeretet hozott már sokunk életébe, vagy éppen megerősít minket abban, amit már régóta tudunk.

Az ő segítségével szeretném bemutatni neked az integrált tai chi mozgáselemeit. Engem 4 éve, egy életmódtáborban ragadott magával ez a mozgásforma, talán a meseszerű “állatszereplőinek” köszönhetően is.


Készítettünk néhány videót ebben a témakörben, melyek hamarosan felkerülnek a Youtube-csatornámra is.Youtube feliratkozás

Iratkozz fel, hogy értesülhess az új videóimról! :)
https://www.youtube.com/channel/UCNtgW9HP
O_6adFt2R9I9nmw

Most pedig jöjjön a beszélgetés!

 

Kopaszi-gátKaszás Ildikó: Úgy tudom, hogy a tai chi egy kínai harcművészet, de mi különbözteti meg a tai chi-t a többi harcművészettől?

Nagy Ivo Norbert: Én úgy érzem, hogy harcművészet és harcművészet között nincs különbség. Inkább maga az út, hogy miként közelítjük meg a harmóniát, mert minden útnak a végén békesség, belső harmónia, egység van.
A tai chi talán annyival különbözik a hagyományos harcművészetektől, hogy a test energetikájára építi a mozgást és kiélezi a csakrákra, meridiánokra.

KI: Ez tehát egy tradicionális mozgásforma, mely igazodik a kínai gyógyászat alapelveihez?

NIN: Azt nem tudom megmondani, hogy a kettő együtt indult-e el. Lényeg az, hogy az átjárhatóság tökéletesen megvan. Az embernek a testén 7 alapcsakra van, ami energiával látja el az egész testünket. Minden csakrához tartozik szervcsoport és ha bármely csakránk leállna, vagy blokkolódna, az azokhoz tartozó szervek pár perc után elhalnának, meghalnának, így maga a test is, a tudat is.

KI: Minden testmozgásnak van a szervezetre gyakorolt jótékony hatása, például állóképesség javítás, izomzat erősítés. Áruld el nekem kérlek, hogy a tai chinak milyen jótékony hatásai vannak a szervezetünkre, az energia javításán kívül.

NIN: A tai chi mozgásformáiban végigviszi a csakrákon az energiát, tehát felépíti, ezáltal a csakrákhoz tartozó szerveknek az energiarendszerét is átmossa. Ennek köszönhetően az energiaszintet harmonizálja, így az egészséget is visszahozza.Boldog szabad egészséges

Mindig az okozatokról beszélünk, hogy a betegség megjelenik és azt kezeljük. Valójában azt vallom, hogy ha az ember képes eljutni a belső békéjéhez, az egységéhez, akkor onnantól kezdve a betegség is elkerüli, mert a rezgése emelkedik. Így a betegségek is távol maradnak a testétől, mert nem tudják elérni.

KI: Milyen korban javasolt elkezdeni a tai chi-t? Van ennek alsó vagy felső életkori határa?

NIN: Én úgy érzem, hogy a tai chit nem lehet túl korán elkezdeni, mert a belső harmóniát megkapja az újszülött gyermek és a szülőnek arra kell törekedni, hogy a gyermekben ezt a harmóniát fenn tudja tartani.

  • A gyerekeknek nagyon fontos ez, más sportágakban is. Természetesen sosem zárom ki más sport lehetőségét, nem mondom, hogy a tai chi a legjobb. A tai chi nagyon szépen megmutatja a mozgást, úgy, hogy összehangolja a test rendszerét. Egységbe hozza, megtanítja élni a testet, megtanítja kontrollálni a testet és önfegyelmet is hoz.
  • Megtanítja az embernek azt, hogy sokkal egyszerűbb azt mondani, hogy egy pohár félig teli van, mit hogy félig üres. Átformálja a kommunikációt és a világhoz való hozzáállást pozitív gondolkodássá. A probléma jelen van, azt nem lehet kizárni. (Habár később majd beszélünk róla, hogy mégis ki lehet zárni.) Azt tanítja meg, hogy ezeket a dolgokat miként kezeljük.

KI: Mire figyeljünk a tai chi gyakorlatok megkezdése előtt? Például: táplálkozás, folyadékfogyasztás… Mit javasolsz e tekintetben?

NIN: Bármit csinálunk az életben, mindig arra figyeljünk, amit csinálunk. Ha eszünk, akkor az evésre, ha a TV-t nézünk, akkor a TV nézésre, ha dolgozunk, akkor a munkánkra… A kérdésedre válaszolva: nagyon fontos az, hogy mindenki megfigyelje a saját testtudatosságát. Szerintem akkor egyen az ember, amikor éhes. Nem akkor, amikor mondják, hanem amikor a szervezete kívánja. A szervezet sokkal jobban tudja, hogy mVíz ivásire van szüksége.

Folyadékot mindenképpen fogyasszunk, mert nagyon fontos. A tai chi miatt, ahogy mozgatjuk az energiákat magunkban, rengeteg folyadékot igényel a test.

Kényelmes ruhába öltözzünk! Én azt javaslom, hogy ha a tai chi-val foglalkozunk, vagy a belső békénket építjük, akkor legyen egy ruha, amit csak arra használunk. Amit energetikailag is úgy építünk föl, hogy csak azt a mozgást, csak azt a tudatosságot visszük bele. Hétköznapi problémákat nem viszünk rá a szövetre. Nagyon régen még arra is odafigyeltek, hogy a férfiak ruhájának milyen volt a szövése, és milyen a nőké. Nagyon fontos volt a ruhának az energetikája.

KI: Hány percet javasolsz naponta a gyakorlatokra szánni, illetve a kezdők és a haladók tai chi gyakorlatai között van-e különbség?

NIN: A gyakorlatoknak van egy úgynevezett „elérési ideje”. Nem szabad kapkodni. Mindenki rá fog jönni, hogy a gyakorlatokat mennyi idő alatt tudja megcsinálni. Ha nincs annyi időm, akkor ne álljak neki. Akkor csak 1 gyakorlatot kell kiemelni a mozgásból, hogy csak azzal az egy gyakorlattal foglalkozzon. Időben majd látni fogjuk, hogy a gyakorlatok mennyit emésztenek fel. Lényeg az, hogy csináljad és amikor foglalkozol vele, akkor úgy is megnyílik a tér, memeditáció lélekgnyílik az idő.

KI: Végtelenségig tart.

NIN: Akár. :)

KI: A nehézségi fokozatokban van különbség, vagy bármi másban esetleg?

NIN: Leginkább az elménk fog határt szabni a nehézségi fokozatokban. Mert mi döntjük el. Minden csak illúzió. Ha nem bírom, azt is csak illúzióként élem meg. Valójában képes mindenre az ember, csak a saját elménk és a saját egónkkal való harc fogja meghatározni ezt.

KI: Én ezt megtanultam nem olyan régen, hogy a holtponton csak túl kell esni, és aztán a “határ a csillagos ég”.

NIN: Ez így van.


Gyerekkorom óta szeretek írni, de újságírás helyett vendéglátást és turizmust tanultam. Sajnos vagyis inkább szerencsére nem a közgazdász vonalon haladtam tovább, hanem az emberek felé fordultam és kis hazánk szálláshelyeit közvetítettem online. Majd a gyerekeim születésével figyelmem egyre inkább az egészség és női szépség felé fordult, elvégeztem a természetgyógyász képzést és reflexológiát tanultam. Blogomat szeretettel írom, mindabból a tudásból és tapasztalatból, amiket az évek alatt szereztem. Igyekszem újdonságokat és érdekességeket is mutatni, hogy lásd: az Élet milyen sokszínű és szép!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.