K-vitamin jelentősége Egészséges étrend

Táplálkozásunk során nyilván sokszor nem tudatosul bennünk, hogy mit és miért fogyasztunk, hanem az érzésünkre, az ízlésünkre hagyatkozunk egy-egy étel kiválasztásakor. Ez sokszor csak akkor kerül előtérbe, amikor az egészségünk meggyengül, valamilyen betegség miatt fontos erre figyelnünk.

Pedig érdemes tudatosítani magunkban, hogy a különféle tápanyagokat (pl. vitaminokat) miként hasznosítja legjobban a szervezetünk, és ennek megfelelően fogyasztani azokat.

A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, azaz a szervezetben képes raktározódniK-vitamin, zöld növények, gyümölcs.  A táplálékkal bevitt K-vitaminon kívül a bélbaktériumok által előállított K-vitamin-mennyiség is számottevő.

Lássuk, miért van szüksége a szervezetünknek K-vitaminra!

  • nélkülözhetetlen a véralvadási faktor képzésében
  • a csontokban és más szövetekben található egyéb fehérjék termeléséhez is szükség van K-vitaminra

Hiány lehetséges?

Egészséges emberben táplálkozási eredetű K-vitamin-hiány nem fordul elő. Hiányával zsírfelszívódási vagy májműködési zavar esetén kell számolni. Szélsőséges esetben a K-vitamin-hiány véralvadási zavart okozhat.

Jelentősebb K-vitamin források:

  • Máj
  • Szója
  • Sötétzöld levelű zöldségek (pl. spenót)
  • Karfiol, fejes káposzta, brokkoli, bimbóskel
  • Cereáliák
  • Kisebb mértékben tej

Gyerekkorom óta szeretek írni, de újságírás helyett vendéglátást és turizmust tanultam. Sajnos vagyis inkább szerencsére nem a közgazdász vonalon haladtam tovább, hanem az emberek felé fordultam és kis hazánk szálláshelyeit közvetítettem online. Majd a gyerekeim születésével figyelmem egyre inkább az egészség és női szépség felé fordult, elvégeztem a természetgyógyász képzést és reflexológiát tanultam. Blogomat szeretettel írom, mindabból a tudásból és tapasztalatból, amiket az évek alatt szereztem. Igyekszem újdonságokat és érdekességeket is mutatni, hogy lásd: az Élet milyen sokszínű és szép!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.