Lovagjelmez DIY Gyerekekkel / Hogyan csináld?

Az idei farsang olyan szempontból rendhagyó volt, hogy a gyermekeim már az új év első napjaiban elég határozottan közölték velem, hogy milyen jelmezt képzeltek el maguknak. Az ovi elejétől kezdve mindig ők találták ki, persze volt 1-2 alkalom, amikor nem jött össze, hogy meg tudjuk valósítani, de törekedtem rá.

Volt már, hogy zebrajelmezt varrattam, illetve minionnak öltözött a fiam, de az idei évben teljes mértékben saját tervezésű és készítésű jelmezt viseltek.

Lovagjelmez

Kisebbik gyermekem lovag szeretett volna lenni, és mivel – sajnos – nem tudok géppel varrni, így valamilyen egészen egyszerű megoldás jöhetett csak szóba.

Az volt a kérése, hogy a saját dárdáját és pajzsát használhassa, így hát a sisakot és a páncélinget (ami mellény lett) kellett elkészíteni.

Sisak

Szükséges kellékek: ezüst fotókarton és tetszés szerinti színes karton, miltonkapocs (más néven jancsiszög), tűzőgép, olló, vonalzó, ceruza

Lépések:sisak2

 1. A sisakhoz egy ezüst színű fotókartont a fej körméretére igazítottam, ez lett a hossza, a szélességét pedig a halántékától a feje búbjáig mértem, pár centit ráhagyva.
 2. A karton szélétől 6 cm-t kihagytam, majd innen a másik széléig 2,5 cm széles csíkokra felosztottam, és bevágtam: ez lesz majd a sisak felső része (arra kell figyelni, hogy ne legyen túl sok csík, mert a kapoccsal nem tudjuk összefogni, ha túl sok a papírréteg)
   
 3. A fejhez mérve kialakítottam a körméretet és több helyen összetűztem tűzőgéppel 
   
 4. A sisak hosszanti csíkjait összefogtam az utolsó kb. 1 cm-nél miltonkapoccsal (illetve ahogy adta magát a hajtásnál)
   
 5. A rostély méretét szintén a gyermek fejmérete adta, ugyanis a füle fölött akartam a fotókartonhoz tűzni, ezért kb. fültől fülig mértem. Az eltérő színű normál kartonra felrajzoltam a rostélyt, majd kivágtam és szintén miltonkapoccsal a sisak megfelelő részéhez tűztem.

A kapocsnak köszönhetően a rostély föl-le emelhető, ezt a gyermekem nagyon élvezte! :)

 

Páncéling

Szükséges kellékek: anyagdarab (a gyerkőc méretétől, illetve az igényelt hossztól függően)

– Itt gyorsan el szeretném mondani, hogy az egyik Diego üzletbe beestem zárás előtt pár perccel és gyorsan kikaptam egy levágott függönydarabot, ami ráadásul foltos is volt, így az eladó hölgy féláron ideadta nekem az egyébként sem túl borsos árú anyagot. Szóval érdemes a Diegoban – vagy méteráru boltban –  a kiselejtezett anyagok között szétnézni!

Függönykarika, ez adja majd a páncélt…bár ez az ötlet a kisfiamnak nem tetszett, de mivel fémhatású műanyag karikákat találtam, megnyugodott.

Tű, cérna, cellux

Maradék ezüst fotókarton, esetleg kétoldalú ragasztó

 1. A méretvétel után gyors pelenkaöltéssel az egyik vállánál és a két oldalán megvarrtam az anyagot. Sajnos nem vagyok túl gyakorlott a varrásban, ezért az egyik vállához inkább patentot tettem, és nem varrtam össze az anyagot, hogy kényelmesebben be- és ki tudjon bújni.
   
 2. 6 db függönykarikát egymáshoz ragasztottam cellux-szal, 4 ilyen csíkot készítve. Ezeket a csíkokat felülről rávarrtam az anyagra, de csak soronként 3 karikánál rögzítve. Összesen 4 ilyen sort csináltam, mert nem akartam, hogy nagyon lehúzza az anyagot a sok karika.
   
  Páncéling
 3. A hátára Apa készített egy páncél hátvédőt a maradék fotókartonból. Ezt leírás helyett inkább szemléltetem:

 

 
 »»lovagjelmez»

Végül elérkezett a Farsang napja, amikor is az én drága első osztályos gyermekem kijelentette, hogy ő bizony nem hajlandó felvenni ezt a jelmezt, mert CIKI. És őt ki fogják nevetni az osztálytársai…. 6.40-től 7.15-ig győzködtünk a bátyjával felváltva, hogy mennyire szuper lesz, és igazán erre vágyott. A tesója még azt is határozottan állította, hogy az öccse nyerni fog a jelmezversenyen. (én meg ezek után csak a családi béke érdekében izgultam, hogy kapjon némi kis jutalmat)

Mondanom sem kell, hogy mindenki nagy örömére különdíjban részesült! ♥

(Az ötlet megvalósításához hozzájárult Szilágyi Zsuzsi kreatív blogja – köszönöm!)


Gyerekkorom óta szeretek írni, de újságírás helyett vendéglátást és turizmust tanultam. Sajnos vagyis inkább szerencsére nem a közgazdász vonalon haladtam tovább, hanem az emberek felé fordultam és kis hazánk szálláshelyeit közvetítettem online. Majd a gyerekeim születésével figyelmem egyre inkább az egészség és női szépség felé fordult, elvégeztem a természetgyógyász képzést és reflexológiát tanultam. Blogomat szeretettel írom, mindabból a tudásból és tapasztalatból, amiket az évek alatt szereztem. Igyekszem újdonságokat és érdekességeket is mutatni, hogy lásd: az Élet milyen sokszínű és szép!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.