Shea vaj (karité vaj) Szépségápolás

A Vitellaria paradoxa (korábbi nevén: Butyrospermum parkii), általánosan sheaként ismert, Afrikában őshonos növény. A shea fanyar, tápláló, pépes állagú gyümölcs, mely körülveszi a viszonylag nagy, olajokban gazdag magot. A shea vajat ebből a magból vonják ki.Shea vaj

Nevét az angoloktól kapta, akik a fának az angol ‘tea’ szóra rímelő ‘shee‘ elnevezést adták, ami egyébként a Maliban használt bambara nyelven shíyiri or shísu szavakból származhat. A karité szó francia eredetű, a fa neve a Szenegálban használt wolof nyelv ‘ghariti’ elnevezéséből ered.

A shea vaj egyre népszerűbbé válik a természetes testápolást kedvelők között és a kozmetikusok körében is, nem véletlenül. Afrikában évszázadok óta használják hidratáló és gyógyító tulajdonságai miatt. Sérült bőrfelületre is alkalmazzák, hogy megvédje és kondicionálja a bőrt.

A shea vaj gazdag természetes A- és E- vitaminokban, esszenciális zsírsavakban és egyéb vitaminokban, ásványi anyagokban. Mély hidratálást biztosít a száraz bőr számára, egy csodálatos termék, mely megújítja a sérült bőrfelületet. Továbbá a shea vaj alacsony UV-védelmet biztosít (kb. SPF-6), ezért felhasználható natúr fényvédő krémekhez. Bőrnyugtató és bőrfiatalító hatásai miatt tökéletes alapanyaga természetes alapú testápolóknak és bőrápoló készítményeknek.

gyönyörű nő fürdés utánA nyári szépségápolásban is remekül használható: napozás előtti hidratálóként, illetve a napozás utáni bőrnyugtatásra. Leégés esetén csökkenti a hámlás veszélyét illetve a bőr kiszáradását megakadályozza.

Szépségápolási célokra érdemes finomítatlan állapotú shea vajat vásárolni. Ennek ugyan sajátos szaga van, ami megváltoztathatja a krémed vagy egyéb készítményed illatát is. A shea vaj illata nehéz és dióra emlékeztető. Sok gyár fehérítőt, dezodort vagy más kémiai vegyszert használ a shea vaj szagának megszüntetésére és a színének megváltoztatására. A shea vaj színében enyhe eltérés lehet adagról adagra, a termőhely mikroklímájának eltérése miatt.

A tárolási idejét meghosszabbíthatjuk, ha hűvös, sötét helyre tesszük.

 


Gyerekkorom óta szeretek írni, de újságírás helyett vendéglátást és turizmust tanultam. Sajnos vagyis inkább szerencsére nem a közgazdász vonalon haladtam tovább, hanem az emberek felé fordultam és kis hazánk szálláshelyeit közvetítettem online. Majd a gyerekeim születésével figyelmem egyre inkább az egészség és női szépség felé fordult, elvégeztem a természetgyógyász képzést és reflexológiát tanultam. Blogomat szeretettel írom, mindabból a tudásból és tapasztalatból, amiket az évek alatt szereztem. Igyekszem újdonságokat és érdekességeket is mutatni, hogy lásd: az Élet milyen sokszínű és szép!

Hozzászólások

  1. Bottom line of yellow supremacy seems to be that it's joined at the hip to the idea that we should open our countries to them.These things seem contradictory; why should yellow supremacists be entreating inferior whites to be allowed into white teoi?trriesrIt's a real laugh to hear yellows whine about discrimination. Yellows don't need to discriminate to keep anything they have – they slam the door in everyone's faces before things get that far.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.